Pollenexplosie leidt tot doffe auto’s

Pollen in de lucht zorgen voor stoffige auto'sHet warme en droge weer van de afgelopen week zorgt niet alleen voor een gevoel van zon, zee en strand. Het kan ook een grote ergernis zijn. Auto’s kleurden massaal geel en raakten bedekt met een stoffig laagje.

Het is geen Saharazand, zoals veel mensen denken, maar pollen van eiken, beuken en dennenbomen. Door het mooie weer kwamen ze allemaal tegelijk in bloei en dat zorgt volgens Nature Today voor een ware pollenexplosie.

Pollenrecord

Op het hoogtepunt op 8 mei mat het Leids Universitair Medisch Centrum zelfs meer dan 800 pollenkorrels per kubieke meter. De laatste keer dat er een pollenexplosie was, was tien jaar geleden. Toen werd er op het hoogtepunt een pollenrecord gevestigd, met meer dan 1400 pollenkorrels per kubieke meter.

Het pollen van de beuk, eik en den zorgt over het algemeen niet voor hooikoortsklachten. Toch hadden veel mensen de afgelopen dagen dergelijke klachten. Dat kwam door de combinatie van de hoge concentratie pollen en de slechte luchtkwaliteit. Dat laatste werd veroorzaakt door een hoge ozonconcentratie.

Auto wassen

Ga de auto niet zomaar schoonpoetsen met een doek. Hoewel het pollen zijn die redelijk zacht zijn van structuur, zit er op de auto al divers ander vuil die zeer zeker krassen kunnen achterlaten. Ga dus zorgvuldig te werken bij het wassen van de auto. Gebruik veel water en zachte doeken en sponsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *